En kort guide til Maslows behovspyramide

Indholdsfortegnelse

I 1943 lavede den russisk-amerikanske psykolog maslows pyramide, som er en grafisk eller visuel fremstilling af menneskets behov sådan som de ifølge Maslow er rangeret. Maslows pyramide af behov er opdelt i forskellige lag. I bunden af pyramiden er der de behov, som ifølge Maslow er de mest basale og som er nødvendige at få opfyldt, før man kan gå videre og søge at opfylde behovene oven over. De nederste behov er blandt de fysiske såsom søvn og mad, og ifølge Maslow vil mennesket altså have behov for at få opfyldt behovene for søvn og mad og andre fysiske behov, før det kan gå igang med at opfylde nogle af de behov, der ligger oven over dette behov i pyramiden – som for eksempel behovet for sikkerhed i form af et arbejde der genererer en indtøgt, at have et godt helbred.

Kritikere har sidenhen hævdet, at man ikke helt kan opdele behov på en sådan måde, da mange af behovene hænger sammen på kryds og tværs. Men ikke desto mindre er Maslows behovspyramide en god måde at få et overblik over de menneskelige behov.

De forskellige lag i pyramiden

Maslow har inddelt pyramiden i hierarkiske niveauer, som altså skal opfyldes nedefra og op.

Det nederste niveau i pyramiden er det fysiske behov, som altså er det niveau eller de behov, der ifølge Maslow er forudsætningen for at de andre efterfølgende niveauer kan opfyldes. Det nedeste niveau i pyramiden er de fysiske behov. Det vil sige meneskets behov for at få mad, drikke, trække vejret, for at få sin restituerende søvn, behov for at bevæge kroppen, udtømme affaldsstoffer fra kroppen og for at forplante sig via sex (sex indgår her ikke som et livsnødvendigt behov med nydelse for øje, men kun med den reproduktive del af sexakten for øje).

Efter de fysiske behov på det nederste niveau kommer behovet for sikkerhed. Før dette behov er tilfredsstillet, vil mennesket ikke have overskud eller interesse i at forsøge at realisere andre behov.

Herefter kommer det tredjenederste niveau, som Maslow kalder behovet for sikkerhed.

Efterfølgende kommer de sociale behov eller behovet for kærlighed og tilhørsforhold. Det er både et spørgsmål om at blive respekteret og værdsat af venner og familie og andre nære personer, men også om at blive respekteret på et samfundsmæssigt plan, som borger i samfundet.

Herefter kommer behovet for påskønnelse.

Til slut, helt i toppen af pyramiden, kommer selvrealiserings-behovet, som individet ifølge Maslow altså først vil søge at opfylde, når alle de andre niveauer af behov er blevet tilstrækkeligt udfyldt.

Indlæg oprettet 30

3 tanker om “En kort guide til Maslows behovspyramide

  1. Hawdy
    Jeg havde faktisk glemt jeres magasin, men fed artikel her!
    Fortsat god aften, William O.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen